Vita

Cornel Bierens (1949) is beeldend kunstenaar en schrijver. Werd opgeleid tot klinisch psycholoog aan de Universiteit Utrecht en tot kunstenaar aan de Academie Artibus in Utrecht (voorloper HKU, voortijdig afgehaakt) en de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam (voortijdig afgehaakt).

Ontwikkelde zich in zijn beeldend werk van schilder en tekenaar tot bouwer van grote installaties, meestal volgens de technieken van de anamorfose en het mozaïek. Wordt daarin bijgestaan door een wisselend team van medewerkers, waarvan Dick en Margo van Berkum de vaste kern vormen.

Publiceerde kunstkritieken en columns in onder meer Metropolis M, NRC-Handelsblad, De Witte Raaf, De Groene Amsterdammer en Het Financieele Dagblad. Schreef daarnaast fictie, vaak met de beeldende kunst als motief, waaronder Schildpad met Roos en Mes, een roman voor jongeren. Zijn meest recente boek is De handgezaagde ziel. Over de terugkeer van de ambachtelijkheid in de kunst en omstreken.

Was gastdocent op vrijwel alle Nederlandse academies voor beeldende kunst en vervulde meerjarige docentschappen aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam, de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden, de Vrije Academie/Gemak in Den Haag en de Design Academy Eindhoven. Zat van 2001 tot 2008 in de jury van de Witteveen+Bos Kunst en Techniekprijs. Maakte in 2015 en 2016 drie exposities over Vincent van Gogh met kunstenaars van nu, resp. bij Arti en Reuten in Amsterdam (tweedimensionaal) en MOTI in Breda (driedimensionaal).
© Cornel Bierens // algemene voorwaarden //