Schildpad met Roos en Mes, cover en eerste tekstpagina

Schildpad met Roos en Mes

November 2002, ontwerp Arlette Brouwers en Caroline de Lint, NAi Uitgevers Rotterdam. Met 42 kunstwerken in kleur uit het Van Abbemuseum Eindhoven. ISBN 90-70149-86-9.

Voor de kunstwerken waarmee zijn vader het huis opsiert heeft Luktor Nevel nooit aandacht gehad. Pas wanneer hij er op een dag spelenderwijs een beschadigt, worden hem de ogen voor de kunst geopend. Het voorval werkt als startschot op deze eenzelvige, door een hazenlip getekende jongen. Hij begint een ontdekkingstocht naar wie hij is, naar de waarde van vriendschap en uiteindelijk ook naar de kracht van de liefde. Daarbij zijn het steeds kunstwerken die hem tot wegwijzer dienen, kunstwerken die hij leert kennen met behulp van iedereen behalve zijn vader. Want om zichzelf op het spoor te komen moet Luktor Nevel zijn eigen kunst vinden, en die van zijn vader negeren of ontstijgen, en als het even kan zelfs ontmaskeren. Zo eindigt dit verhaal al net zo als het is begonnen: met een beschadiging – maar kinderspel is het dan allang niet meer.

Van het boek is in 2005, eveneens onder de titel Schildpad met Roos en Mes, een toneelstuk gemaakt door het Onafhankelijk Toneel te Rotterdam, onder regie van Mirjam Koen. Met Fabian Jansen in de rol van Luktor Nevel en Gerrit Timmers als zijn vader.

> Recensies van het boek uit NRC-Handelsblad en Het Parool zijn hier onderaan te downloaden.
© Cornel Bierens // algemene voorwaarden //