Kunst, cover en eerste tekstpagina

KUNST

misdaad, corruptie en seks in de opwindende wereld van de kunst

Sleutelroman over de Nederlandse en Vlaamse kunstwereld onder het pseudoniem Linda Warmoes. In samenwerking met co-auteurs Bart Meuleman en Koen Brams.

December 1996, ontwerp Compagnie Paul Verrept. Uitgeverij amerika, Antwerpen. ISBN 90-75995-03-2. Voorgepubliceerd in De Witte Raaf, afleveringen 59 t/m 64 (1996).

"Het avontuur begint met de moord op de befaamde maar mensenschuwe conceptuele kunstenaar Henry Morton. Op een ochtend na een wild feestje ontdekt De Grote Chef, directeur van het SumMum, het lijk van de artiest. Elk gebeuren in KUNST, belangrijk of niet, heeft een achterliggende betekenis. Morton staat voor de zuiverheid in de kunst, zijn opruiming voor het afrekenen ermee, misschien wel voor de dood van de kunst zelf.

[…] In die scènes afzonderlijk – die je ook als zodanig kunt lezen – zit de kracht en het venijn van dit boekje. Want hoe grotesk ze ook aflopen, ze wemelen van de rake observaties. Met een minimum aan woorden krijgen we een beeld van de malaise in het Muhka, de arrogante bluf van Fuchs, de megalomanie van Fabre. Op vernissages voert pseudo-mystriek gebral de toon; het moet een waas optrekken voor verkooptrucs of onkunde.

[…] Op KUNST valt zeker wat af te dingen. De lange pseudoniemenlijst, die op het einde van de index is toegevoegd, kan ik maar zeer ten dele ontcijferen, wat frustrerend is. En, belangrijker, het verhaal overtuigt niet. Maar de afzonderlijke scènes doen dat des te meer. Er zitten er tussen die van documentair nut kunnen zijn voor de generaties kunstminnaars na ons. Maar dan wel nadat wij er eerst eens hard mee gelachen hebben."

(Fragmenten uit de recensie van het boek in het Belgische dagblad De Standaard van 29 januari 1998, onder de titel Perverse appetijt. Satire over de kunstwereld van Linda Warmoes.)

Achterin het boek is een interview met Linda Warmoes opgenomen, Vuilheid kan van een betoverende schoonheid zijn. Het verscheen eerder in De Witte Raaf, afl. 65 (jan-febr 1997).

> Het interview is te downloaden in het Witte Raaf archief: http://www.dewitteraaf.be/…tail/nl/1297.

> De zes afleveringen van het boek zijn eveneens in het Witte Raaf archief te downloaden.
© Cornel Bierens // algemene voorwaarden //