De Zakheilige klein (rond 1830, 3 bij 1 cm) en groot (2011, van 180 bij 60 cm tot 360 bij 120 cm, afhankelijk van waar je meet)

De Zakheilige (2011) gezien door het magische gaatje (etage -1), en als haag van 125 staken met een scherf erop (etage -2)

De Zakheilige van Doetinchem

Een bronzen beeldje van maar drie centimeter staat centraal in dit kunstwerk, dat in het voorjaar van 2011 op locatie werd gebouwd in het atrium van de parkeergarage onder de stadsschouwburg van Doetinchem. De 19de-eeuwse zakheilige werd in 2007 gevonden bij opgravingen in de buurt. Het beeldje is te zien in een moderne variant van een reliekschrijn, maar ook te herkennen in een zestien meter lange installatie, samengesteld uit andere archeologische vondsten uit Doetinchem en omgeving.

Het werk bestaat uit 125 roestvrijstalen staken van drie meter hoog, die ieder een archeologische scherf in de lucht houden. Op de onderste verdieping van de parkeergarage (-2) kun je er een sculptuur in zien van een groep stengels met een bont bladerdak. Een verdieping hoger (-1), wanneer je er vanuit één bepaald punt naar kijkt, is het een uit elkaar gevallen en weer in elkaar gelijmd heiligenbeeld. Hoe groot dat beeld is hangt af van waar je meet. Als je er vooraan naast gaat staan is het ongeveer even groot als jezelf, ga je er achteraan naast staan dan is het ongeveer twee keer zo groot als jij. Op de aluminium randen rondom het kunstwerk zijn de archeologische scherven afgebeeld en van uitleg en datering voorzien, bijvoorbeeld Amfoor, Romeins, 1ste-2de eeuw, dikwandig aardewerk.

Het kunstwerk is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Dick en Margo van Berkum, met behulp van constructeur Kobus Bakker en met steun van vele anderen.

> Zie voor de volledige lijst van deelnemers en alle mogelijke andere informatie over dit kunstwerk het begeleidende boekje. Het is hieronder te downloaden, evenals een recensie uit Archeologie magazine, en een uitgebreide beschrijving in het tijdschrift Kronyck.
 




© Cornel Bierens // algemene voorwaarden //