Henri Matisse, Nu à la Tortue (1935)

Rembrandt, De Staalmeesters (1662)

NRC-Handelsblad

interviews

Alle interviews kunnen worden opgevraagd bij cornel.bierens@atncb.nl.

> De interviews met Geert Jan Jansen (16.08.2000) en Ilya Kabakov (16.07.1999) zijn hier onderaan te downloaden. Over de tekening hiernaast, Nu à la Tortue van Henri Matisse, is meer te lezen in: Cornel Bierens, Schildpad met Roos en Mes (2002). Zie boeken.
De Staalmeesters van Rembrandt is het schilderij dat Kabakov inspireerde tot de tentoonstelling The Old Reading Room in de Universiteitsbi­bliotheek van Amsterdam, die de aanleiding was voor het interview.

* Ik ben vrij up-to-date

09.05.2003
Interview met Richard Hamilton over zijn Ulysses-illustraties. De grondlegger van de Engelse Pop Art begon in 1948 met het illustreren van de Ulysses van James Joyce. Het project houdt hem al zijn hele leven bezig.
Ulysses verbeeld. Richard Hamilton´s illus­traties bij James Joyce. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.

* Echt is wat echt genoemd wordt

16.08.2002
Interview met Geert Jan Jansen en het systeem van de kunsthandel. Hoeveel schilderijen hij precies vervalst heeft, is onbekend, en hij zelf is er terughoudend over. “De experts hebben het voor het zeggen in de kunsthandel.”

> Het interview met Jansen is hier onderaan te downloaden.

* De dingen lijken niet wat ze zijn

22.09.200
Interview met multikunstenaar Rob Birza, die nut ziet in elk materiaal, elke werkwijze. “Ik zie het verschil niet tussen virtuoos en knullig, dat loopt bij mij volkomen door elkaar.”
Cold Fusion, Stedelijk Museum, Amsterdam.

* Ik ben een Sandberg-type

28.07.2000
Interview met Liesbeth Brandt Corstius. “Een museum laat zien hoe plat en dom de wereld is, en dat het ook minder lelijk en oppervlakkig kan.”
Ter gelegenheid van Brandt Corstius' afscheid van het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, waar zij achttien jaar directeur was.

* Één kunstwerk zegt niet zoveel

12.05.2000
Interview met ‘beeldenstormer’ Joseph Kosuth, een van de grondleggers van de conceptuele kunst. “Mijn kunst is geen snack die je in het voorbijrijden even meepakt.” Concept Art, Magritte, Duchamp, Pollock, Warhol.
Over the Edges, extra-muros tentoonstelling in Gent van Jan Hoet en Giacinto Di Pietrantonio.

* De mens is ongekookt vlees

16.07.1999
Interview met de Russische kunstenaar Ilya Kabakov, die uitlegt wat het verband is tussen zijn leeszaalinstallatie in de Amsterdamse Universiteits Bibliotheek en Rembrandt´s schil­derij De Staalmeesters.
The Old Reading Room, Universiteitsbi­bliotheek, Amsterdam.

> Het interview met Kabakov is hieronder te downloaden.
 
© Cornel Bierens // algemene voorwaarden //