Cornel Bierens, Fauna (2007)

Constant, Fauna (1949)

Fauna af, close-ups

Fauna, plattegrond en pleinoverzicht

Fauna

Fauna werd in juni 2007 uitgevoerd op het Stadsplein van Amstelveen bij een muziekfestival rond De Schilderijenten­toonstelling, de beroemde compositie van Moessorgski. Het naburige Cobra-museum had juist met veel moeite en tot zijn grote vreugde Fauna van Constant verworven, een schilderij uit mijn geboortejaar (1949). Het leek mij een aardig idee om voor de op een na rijkste gemeente van Nederland dit kunstwerk in 3D na te maken met grof afval. Wekenlang hebben we afval op kleur verzameld bij het plaatselijke Afvalbrengstation.

Wat eruit ziet als een bijna vierkant plaatje is in werkelijkheid een over 40 meter uitgerekt trapezium (zie plattegrond). Aan de kopse kant van het plein werd een baileybrug gebouwd waaraan in het midden een camera hing en een plaat met een gaatje. Als je daar doorheen keek zag je het schilderij. Liep je beneden over het plein dan zag je niets dan chaos, alsof er een huis was ontploft. Maar een schitterende chaos was het wel: alles was precies zo terecht gekomen dat het Fauna had opgeleverd.

Halverwege het verzamelproces hebben we nog wel even getwijfeld. Konden we al deze spullen, waarvan er veel nog bijna nieuw en hoe dan ook waardevol en bruikbaar waren, niet veel beter op een vrachtwagen laden en naar Afrika brengen? Mogelijk hebben veel Amstelveners zich bij het kijken naar Fauna ook gerealiseerd wat ze allemaal weggooiden. Want toen het kunstwerk op een vroege maandagochtend werd opgeruimd stonden er nog steeds mensen en hoorden we van alle kanten roepen: „Mag ik die viool hebben?“ „Mag ik die ski's mee naar huis nemen?“

Het werk kwam tot stand in nauwe samenwerking met Dick en Margo van Berkum, en dankzij de grote inzet van coördinatoren Joop de Vries en Arina Bakker, de enthousiaste medewerking van de mannen van het Afvalbrengstation Amstelveen onder leiding van Jan Koolhaas, en de hulp van leerlingen van het Hermann Wesselink College en het Amstelveen College.

> Een bespreking van het werk in het Amstelveens Weekblad is hieronder te downloaden.
© Cornel Bierens // algemene voorwaarden //