Sonsbeekcatalogus (2008), bladzijde bij Hans van Houwelingen

Sonsbeekcatalogus (2008), bladzijde bij Matthew Monahan

Sonsbeekcatalogus (2008), bladzijde bij Fernando Sánchez Castillo

Sonsbeekcatalogus

Al is het een boek, toch is het een beeldend kunstwerk. Tekst speelt niet de hoofdrol, het zijn op de eerste plaats de honderden afbeeldingen uit de kunst, de wetenschap en de hele westerse en niet-westerse cultuurgeschiedenis die de werken van de 26 kunstenaars van Sonsbeek 2008 verklaren. Het boek is één grote collage, een beeldverhaal vol beeldlogica en beeldrijm. Aan elke kunstenaar zijn acht pagina's gewijd, steeds een pagina met een beeldend geschreven mini-verhandeling van Wouter Hillaert, en zeven met afbeeldingen die de kunstwerken relateren aan verwante uitingen door de hele geschiedenis heen.

Behalve van Wouter Hillaert bevat het boek ook teksten van Bas Heijne, Nanda Jansen en Anna Tilroe. Naast Cornel Bierens zaten in de redactie Dick van Berkum, Margo van Berkum en Frank de Gram. Het grafische ontwerp is van Peter van Klingeren / Studio Criterium. Fotografie Miriam Kruishoop en Herman van Ommen. ISBN 978–90–78964–17–9.

Hier drie pagina's als voorbeeld. Ze maken deel uit van de beeldessays die het werk illustreren van respectievelijk Hans van Houwelingen, Matthew Monahan en Fernando Sánchez Castillo.

> De inleiding van de Sonsbeekcatalogus is hieronder te downloaden.
 
© Cornel Bierens // algemene voorwaarden //